MUZ FM

NEWS

Călin Roșca a făcut o selecție de 10 melodii pe care să le asculți la o ceașcă de cafea. Afla ce piese il fac sa se simta bine

Foarte ciudat să scrii despre muzică într-o eră, în care la tot pasul întâlnim „hituri” sau pseudo-hituri cu milioane de vizualizări pe net, dar totuşi e interesant. Cum accesibilitatea creării unei melodii este atât de mare, încât oricine îşi poate permite acest lux. Dar făcând o triere logică, pot spune că sunt o sumedenie de bunătăţi, care trebuie ascultate. Pentru că te motivează, te inspiră şi te fac să te simţi mai bine.

Ce ascultă şi ce nu, decide fiecare în parte, dar un tată tânăr, în primul rând, ascultă „muzica” odraslei lui. Fie că este vorba de gângurit sau de un bocet clasic de copil mic, ajunge un super-hit vrei asta sau nu. Una peste alta, îţi faci timp şi pentru muzică, pentru că altfel nu rezişti 🙂

Pentru o atmosferă de toamnă, Chopin tot timpul a fost la locul lui. Îţi creează o stare de linişte, de calm şi de uşurinţă a lucrurilor, care ne înconjoară. După mine, nocturna în Es-Dur e cea mai frumoasă partitură pe care a scris-o.

Ca să nu par deplasat cu totul, cred că a fost unica recomandare clasică. Ca să fac o trecere uşoară în alte stiluri, Colplay pare perfect. Am auzit de ei de mai bine de 10 ani şi îi urmăresc şi până acum. Ei sunt nişte muzicieni consacraţi, chiar dacă se vor găsi dintre cei care vor spune că nu e aşa. Au început nu pentru a face carieră în muzică, ci pentru a cânta. Şi asta se aude.

Se mai întâmplă să mai ai drumuri lungi cu maşina, şi chiar poţi înlocui cafeaua cu muzica lor. Red Hot Chilli Peppers poate vor părea mainstream, dar niciodată nu vor fi în plus într-un playlist. Piesa şi clipul l-am ales aleatoriu, pentru că nu ştiu care e cea mai bună piesă pe care o au, sau cel puţin nu pot să o aleg.

Revenind în 2014, pot să pun mâna în foc pentru următoarele: eu cu fata mea am făcut vreo o mie de vizualizări la piesa asta, dacă nu mai multe chiar J. Nu ştiu ce are videoclipul sau melodia, dar când întâmplător i-am mărit volumul sunetului la boxe, fericirea copilului meu era nemărginită. De atunci, nu mai pot să scap de Sia.

O piesă pe care am promis că o pun în top, pentru ca să-mi recuperez paşaportul şi buletinul de identitate J (glumesc). Doar 2 cuvinte despre tânărul cant-autor Mihai Teodor: Cafea şi cafea.

Piesa care mă face să zâmbesc de fiecare dată, când o ascult. Îmi stârneşte amintiri de nedescris, şi pe lângă faptul că este într-o tonalitate minoră, este destul de motivaţională la versuri. Câte un „Hurts” la toată lumea!

E bună şi de dimineaţă, dar şi înainte de o petrecere, piesa asta de la Fatboy Slim îţi ridică starea de spirit şi te energizează la propriu.

Exact ca şi în cazul celor de la RHCP, am ales piesa aleatoriu, pentru că orice iese de la Bean şi Subcarpaţi e minunat. Ei au găsit modalitatea perfectă, pentru a reda tinerilor, folclorul autentic al spaţiului în care trăim, care mereu sunt în căutarea unui sunet nou.

Încă o minunăţie pe care o ascult cu plăcere de fiecare dată. James Brown nu are nevoie de recomandări. El e James Brown J

Mai sunt sute de piese, care nu-mi vin în cap acum, dar sigur le ascult periodic, pentru că oferă stări de spirit. Asta trebuie să ascultăm, muzica ce ne face să ne simţim bine, indiferent de stil sau de orice alt ceva, ascultaţi ce vă face să vă simţiţi vii.

Sursa: rasputin.md