MUZ FM

NEWS

Povestea muzicii din Antichitate până în prezent!

Muzica este arta combinării notelor în succesiune și simultan  într-o formă plăcută esthetic.

Muzica este organizarea ritmică a notelor și integrarea lor într-o lucrare completă.

Istoric vorbind, muzica a apărut din cele mai vechi timpuri, la îneput ea era formată din sunete scurte din natură imitate de către oameni!

Din Antichitate s-au păstrat puține exemple de compoziții. Acestea în totalitate erau bazate pe moduri.

Instrumentele reprezentative ale Greciei Antice erau lira și aulos.

                                              Aulos, instrument muzical din Grecia Antică

Pitagora  considera că esența muzicii este dată de rapoarte de numere simple proporționale cu lungimea coardelor monocordului pentru diferite note.

Mai târziu în Evul Mediu cântul bizantin și gregorian domină discursul muzical. Leonin, un compozitor asociat cu catedrala Notre Dame din Paris, a organizat aproximativ în anul 1200 primul cor pe mai multe voci. Pentru următorii  400 de ani acesta a fost principalul mod de exprimare muzicală.  Instrumentele muzicale importante ale acelei perioade au fost orga și lăuta.

Între 1400-1600 în perioada Renașterei muzica vocală corală domină. Vocile sunt combinate în feluri din ce în ce mai complicate. În acea perioadă cântul gregorian era la baza unei voci, nu a întregii compoziții polifonice.

O schimbare a muzicii vine în perioada Barocă, atunci muzica rămâne polifonică, dar devine tonală. Tot în intervalul Baroc instrumentele din familia viorii sunt perfecționate și muzica instrumentală se dezvoltă din ce în ce mai mult. În tradiția vocală apare opera.

În acea perioadă compozitorul francez, Jean-Philippe Rameau considera că esența muzicii constă  în combinarea vibrației coardelor cu o frecvență invers proporțională cu lungimea acestora.

Începând cu perioada clasică și romantică pianul capătă o importanță deosebită, iar muzica devine omofonă.

O schimbare radicală a muzicii apare în secolul  XX. Atunci se dezvoltă noi experiențe muzicale atonale: neoclasicism, jazz, blues, rock, etc.

La începutul secolului al XX-lea, Ernst Kurth a propus idea conform căreia muzica este în primul rând o senzație psihologică.

Mai jos puteţi audia cum a evoluat muzica de-a lungul istoriei!

_____________________________________________________________________________________________________________________________

Hai să fim prieteni pe Facebook!  LIKE pe Muz FM! Ne găseşti pe Instagram.

Vrei şi mai mult? Suntem şi pe Twitter.


Redactor: Ion Jalbă

Sursa: Wikipedia.org

Lasă un răspuns