MUZ FM

NEWS

Secretul SUCCESULUI unor cântăreți CELEBRI de rap și hip-hop, descifrat de LINGVIȘTI

Muzica hip-hop a fost analizată în studii ştiinţifice. Succesul de care se bucură anumite cântece rap şi hip-hop s-ar datora unor rime complicate folosite în versurile acelor piese.

După ce au analizat muzica lansată de unii dintre cei mai renumiţi cântăreţi de rap şi hip-hop, lingviştii britanici au remarcat un fapt impresionant.

Rapperii premiaţi cu Grammy par să deţină o intuiţie deosebită atunci când vine vorba de rime şi folosesc anumite tipare de versificaţie denumite „jumătate-de-rimă” (precum „hop” şi „rock”) mult mai des decât tiparele tradiţionale de versificaţie (precum „cat” şi „mat”).

„Prin versificaţia tradiţională, concluzia la care ajunge orice ascultător atunci când decide dacă două cuvinte rimează sau nu reprezintă un fapt pe care ni-l explicăm destul de uşor, pe baza reflecţiilor noastre conştiente (ori cele două cuvinte se potrivesc ori nu se potrivesc)”, a declarat Wendell Kimper, profesor de lingvistică la universitatea britanică, coordonatorul studiului.

„Prin versificaţia jumătate-de-rimă, devine mult mai greu să ne dăm seama unde să tragem linia – ştim acum că are legătură cu cât de similare sunt sunetele între ele, dar, ca individ, nu suntem capabili să explicăm cu exactitate motivul pentru care versificaţia jumătate-de-rimă funcţionează atât de bine, iar altele nu. Când vine vorba de sunetele vorbite, există încă foarte multe lucruri pe care nu le cunoaştem despre similaritate şi despre cum să o măsurăm”, a completat profesorul de lingvistică.
Sursa: libertatea.ro