MUZ FM

NEWS

Top 5 hituri de la Madonna!

Madonna Louise Ciccone este cea mai mare vedetă pop feminină din industria muzicală. A făcut istorie în anii ’80 şi ’90, ne-a dat imnuri ale prezentărilor de modă şi a dominat perioada casetelor muzicale. Cunoscută drept „Regina Pop-ului” încă din anii ’80, Madonna a cochetat cu actoria şi are multiple afaceri de succes. Pentru noi va rămâne mereu iconul care a creat „Vogue” şi care ne-a fermecat cu „Like a Virgin”. Am compilat o listă cu cele mai mari 5 hituri ale artistei şi le puteţi vedea/asculta în cadrul articolului.

Pe 16 august Madonna împlineşte 60 de ani şi are în spate o carieră uriaşă, de 41 de ani. De-a lungul carierei sale, artista a compus şi produs majoritatea hiturilor sale, multiple single-uri ajungând pe primul loc în topuri globale. Artista a avut succes şi în cariera actoricească, obţinând un Glob de Aur în 1997 pentru „Evita”. Cu vânzări de peste 300 de milioane de discuri la nivel global, Madonna este cel mai bine vândut artist feminin din istorie.

Iată cum arată topul melodiilor sale:

5. Rain

„Rain” este una dintre puţinele balade ale Madonnei, o creaţie aproape magică, la nivel de Annie Lennox şi întâmpinând zbuciumaţii ani ’90 cu calmul baladelor de ani ’70. Piesa a fost scrisă şi produsă de către Madonna şi Shep Petitbone. Este o baladă pop cu influenţe trip hop şi cu instrumental ce aminteşte de muzică new age. Versurile vorbesc despre puterea de curăţire a apei, despre purificare şi eliminarea păcatelor.

„Rain” este în contrast complet cu albumul „Erotica” de pe care provine. Dacă restul pieselor de pe album sunt pline de sexualitate şi energie, aceasta baladă este mai asezată.

4. Papa Don’t Preach

Pe „Papa Don’t Preach” Madonna se transformă într-o figură simbol a anilor ’80, o figură puternică asociată şi modei Mad Max din acea perioadă. Piesa ajungea pe radio în 1986 şi acoperea clasica temă de când lumea a tatălui protector care vrea ce e mai bine pentru fiica sa. Abordează şi tema foarte vehiculată în anii ’80 în SUA, cea a sarcinilor adolescentine şi avortului, într-un mod voalat şi elegant totuşi.

Versurile au fost scrise pe baza unor adolescenţi care bârfeau în fata studioului de înregistrări. Melodia s-a bucurat de un uriaş succes comercial, iar videoclipul regizat de James Foley a adus prima mare schimbare de imagine pentru Madonna. Aceasta apărea cu un corp mai musculos, păr scurt şi platinat. Organizaţiile feminine şi biserica au reacţionat virulent la versuri.

3. La Isla Bonita

„La Isla Bonita” este o melodie extrasă de pe albumul „True Blue” al Madonnei, lansat în 1986. Este o piesă compusă şi scrisă împreună cu Patrick Leonard. A fost lansată ca ultim single pentru acest LP şi a ajuns imnul neoficial al Cubei. Iniţial aranjamentul instrumental i-a fost oferit lui Michael Jackson, dar acesta l-a refuzat. Madonna a apreciat mult demo-ul şi i-a scris versuri şi melodie.

Este prima creaţie a Madonnei cu influenţe latino, cu tobe cubaneze, chitară spaniolă, maracas şi muzicuţă. Pe lângă un tribut pentru Cuba, acesta un tribut pentru toată latinitatea. În clip Madonna apare în două ipostaze: o femeie catolică pioasă din lumea latină şi o tânără pasională.

2. Like a Prayer

„Like a Prayer” este melodia care dă numele albumului 4 al Madonnei. Debuta ca single în anul 1989 şi reuşea performanţa de a aduce gospel-ul în pop-ul mainstream. Era perioada de final de ani ’80 când videoclipurile erau veritabile scurt metraje. Cu părul negru cârlionţat şi vâlvoi, Madonna era o veritabil Monica Belucci înaintea vremurilor sale, căutând salvarea în biserică şi rătăcindu-se între figuri religioase şi simboluri creştine. Mesajul devine distorsionat, între bărbaţi agresivi, flăcări şi o crimă a rasiştilor.

Era un pariu riscant al Madonnei care simţea nevoia să se exprime şi pentru un public mai matur şi adult. Dragostea faţă de Dumnezeu e o paralelă cu dragostea pasională pentru un bărbat. Piesa este eclectică, având o chitară rock, dar şi elemente corale gospel. Versurile par religioase în anumite momente, dar cu aluzii senzuale. Vaticanul a criticat aspru clipul, iar Pepsi şi-a întrerupt colaborarea cu Madonna.

1. Like a Virgin

„Like a Virgin” este probabil cel mai cunoscut single al Madonnei şi o piesă lansată în 1984. Dă de altfel numele albumului de studio cu numărul 2 al artistei. Anii ’80 ar putea fi definiţi de acest single. Piesa a fost scrisă de Tom Kelly şi Billy Steinberg şi produsă de Nile Rodgers. Iniţial melodia fusese aleasă pentru Tom Kelly şi albumul său, dar odată cu înregistrarea demo-ului refrenul a părut extrem de catchy cântat de Madonna.

Piesa este un pop dance autentic, cu o voce înaltă, sintetizatoare în fundal şi o linie puternică de bas. Versurile au aluzii senzuale, iar videoclipul a fost filmat în Veneţia, Madonna navigând pe canalele celebrului oraş într-o gondolă. Apare şi într-un palat într-o rochie de mireasă, înfăţişând femeia independentă sexual. De fiecare dată când Madonna cântă această piesă live tabloidele vuiesc, pentru modul în care artista dansează lasciv pe scenă şi uneori chiar modul în care îşi arată nurii. În 2000 piesa era premiată de Rolling Stone şi MTV, ocupând locul 4 pe lista de „100 cele mai mari melodii pop”.

 

________________________
Hai să fim prieteni pe Facebook!  LIKE pe Muz FM! Ne găseşti pe Instagram.

Vrei şi mai mult? Suntem şi pe Twitter.
__________________________

Sursa: infomusic.ro

 

 

 

 

Lasă un răspuns